EVENIMENTE - NOUTATI

Concursul de vinuri ‘Strugurele de Aur’ Editia a IX-a, Septembrie 2015

‹ INAPOI

 

Concursul ajuns la a IX-a ediție se desfăşoară în avanpremiera Festivalului Naţional de Folclor STRUGURELE DE AUR şi înaintea celui mai important eveniment din calendarul viticol, culesul viilor.

 

Organizatorii:

Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România

Organizaţia Naţionala Interprofesională a Vinului

Consiliul Judeţean Alba.

 

ADAR Strugurele de Aur 

 

Concursul este împărţit în două secţiuni: vinuri liniştite şi vinuri efervescente, vinurile liniştite fiind împărţite în vinuri albe, rose, roşii, precum şi în funcţie de conţinutul de zahăr: seci, demiseci, demidulci, dulci.

Probele au fost secretizate şi codificate cu câteva zile înainte de începerea concursului, iar sistemul de notare va fi va fi cel practicat de Organizaţia Internaţională a Vinului cu puncte de la 0 la 100, numărul medaliilor neputând să depăşească 40% din numărul de probe înscrise.

 

În concurs s-au înscris 30 de producători din toate zonele viticole ale ţării, cu 172 de probe. Rezultate concurs.

 

Pe toata durata Concursului degustările au fost deschise, pentru a se putea observa modalitatea de evaluare şi corectitudinea acesteia.

 

Comisiile au fost compuse din: Mihai Baniță, Cristian Tudor, Florin Dănoaie, Rodica Părău, Mariana Mărginean, Georgel Costache, Delia Stătescu, Dorel Popa, Fernando Mihăilescu, Sorin Burnete, Diana Pavelescu, Adriana Nămoloșanu, Mihaela Boboc și Dorin Heroiu.

 

ADAR este Asociația Degustătorilor Autorizați din România – persoană juridică – independentă, profesională și fără scop lucrativ, din care fac parte degustători de vinuri și

băuturi alcoolice atestați și autorizați.

 

ADAR a constituit o școală de perfecționare a oenologilor și a celor ce activează pe filiera vitivinicolă, prin pregătirea unei programe moderne și permanent actualizată în domeniul senzorial, organizând periodic, în funcție de solicitări, cursuri ce se desfășoară de-alungul unei săptămâni, la sfârșitul cărora absolvenții primesc o diplomă ADAR de degustător pe diferite grade, în funcție de rezultatele testării finale: “Degustător”, “Degustător specialist” sau “Degustător expert”.

 

Respectându-și obiectul de activitate, ADAR a structurat o succesiune de module cu caracter științific-aplicativ, respectiv un “pachet” de training capabil să asigure

cursanților noțiunile de bază privind degustarea tuturor categoriilor de vinuri. Cursurile, care se desfășoară pe o perioadă de trei zile, sunt asigurate de cadre didactice universitare alături de specialiști în domeniu, s-au bucurat de un real interes, aici regăsindu-se pe lângă cei cu tangența în domeniu și pasionații de vinuri; la absolvire, cursanții intră în posesia unei diplome de “Inițiat în arta degustării”.

 

Cu acest prilej am avut ocazia să vizităm si câteva crame din Transilvania, Pivnițele Logos din Aiud, Domeniile Boieru din Cimbrud și Crama Tăuni - Jidvei dar si Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.

 

Cetatea Alba Carolina

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter