WINES OF ROMANIA - PURE EXPERIENCES

INFORMAŢII UTILE

Vinul Petiant
Vinul Petiant Vinul petiant, petillant în franceză, este un vin ușor efervescent, cu o perlație ușoară. Această efervescență este sub nivelul altor spumante, dar suficient pentru a intensifica fructuozitatea și prospețimea vinului. Tehnic vorbind, vinul petiant se obține printr-o singură fermentație, față de spumantele vinificate prin metodă tradițională (ex. Champagne), sau [...]
Denumirile de origine controlata si indicatiile geografice
Denumirile de origine controlata si indicatiile geografice DENUMIRILE DE ORIGINE CONTROLATĂ ȘI INDICAȚIILE GEOGRAFICE Denumire de origine controlată (DOC) reprezintă numele unei regiuni sau localităţi, a unui loc determinat sau, în cazuri excepţionale, a unei ţări, care serveşte la desemnarea unui produs originar din aceasta regiune, localitate, loc determinat sau ţară şi a carui calitate sau caracteristici sunt, în mod [...]
Taninul
Taninul Taninul este un conservant natural provenit din pielițele, ciorchinii și semințele strugurilor dar și din lemnul butoaielor (in cazul vinurilor). Taninul prelungește viața activă a marilor vinuri roșii. Un vin taninos duce la strepezeala interiorului gurii și gingiilor. Taninul se simte foarte bine dacă degustați vinuri tinere destinate învechirii. Un oenolog bun [...]
Vinul spumant și servirea acestuia
Vinul spumant și servirea acestuia VINUL SPUMANT SI SERVIREA ACESTUIA Temperatura de servire: 6-10 grade Dulceața: Cantitatea de zahăr (dozajul) adaugată după a doua fermentare și învechire variază și determină nivelul de dulceață al vinului spumant. Clasificările sunt următoarele: Brut Natural sau Brut Zero (mai puțin de 3 grame de zahăr/litru) Extra brut (mai puțin de 6 grame de [...]
De ce folosim decantorul de vin?
De ce folosim decantorul de vin? DE CE FOLOSIM DECANTORUL DE VIN? Folosirea decantorului de vin la servire conferă o notă de elegantă şi stil oricărei mese indiferent de momentul zilei sau de ocazie şi anturaj. Cu toate acestea, rolul decantorului poate fi esenţial în a evidenţia calităţile unor vinuri. Altfel spus, decantorul nu este doar un obiect de design, ci are şi o utilitate practică. El se [...]
Dimensiunile sticlelor de vin
Dimensiunile sticlelor de vin Dimensiunile sticlelor de vin Split – 0.187 L Half – 0.375 L Standard – 0.75 L Magnum – 1.5 L Marie – Jeanne – 2.25 L Double Magnum – 3.0 L Jeroboam – 5.0 L Imperial – 6.0 L Salmanazar – 9.0 L Balthazar – 12.0 L Nebuchadnezzar – 15.0 L Melchior – 18.0 L [...]
Butoiul de stejar
Butoiul de stejar BUTOIUL DE STEJAR Aroma vinului poate fi influenţata de metoda de ardere şi de provenienţa stejarului, dar şi de intensitatea mangalului şi de grosimea doagelor. Numărul de întrebuinţări ale unui butoi de stejar afectează gustul final al vinului. Cu cât e mai nou, cu atât împrumută vinului mai multă aromă şi tanin. Uscarea naturală a lemnului pentru [...]
Temperatura corectă de servire a vinului
Temperatura corectă de servire a vinului Temperatura corectă de servire a vinului Potrivit convenţiei, vinurile albe şi rose se servesc reci, iar cele roşii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constataţi că această e doar o convenţie – daca nu o respectaţi cu stricteţe, s-ar putea să vă măriţi plăcerea. Vinurile albe şi rose seci trebuie servite reci: [...]
Reguli de bază pentru degustarea vinului
Reguli de bază pentru degustarea vinului REGULI DE BAZA PENTRU DEGUSTAREA VINULUI - pentru a examina culoarea aveţi nevoie de o suprafaţă albă; - la degustări formale, veţi fi nepopulari dacă fumaţi, v-aţi parfumat sau aveţi un miros puternic; - indiferent de ocazie, vă va fi mult mai uşor să degustaţi fară a fi deranjaţi de alte mirosuri, deşi, s-ar putea că, la anumite evenimente sociale, să sacrificaţi [...]
Viticultura în România
Viticultura în România VITICULTURA ÎN ROMÂNIA Viticultura dispune de areale bine delimitate, iar în cadrul acestora, de areale în interiorul cărora se pot produce vinuri cu drept de origine controlată. Unităţile de habitat viticol din România sunt: Regiunea viticolă este un habitat de mare întindere care, de regulă, coincide cu provincia istorică. Ea prezintă unele [...]
Vinul pentru desert - Vinul de paie
Vinul pentru desert - Vinul de paie Vinul pentru desert - Vinul de paie Strugurii sunt culeşi toamna târziu, în luna octombrie sau chiar mai târziu, apoi sunt păstraţi în spaţii aerisite. Ciorchinii sunt aşezaţi în rafturi, pe rogojine (pentru a nu prinde mucegai), pentru uscare, reducerea sau eliminarea apei (deshidratare) prezentă în boabe. Concentraţia de zahăr şi arome [...]
Asocierea vinului cu mâncarea
Asocierea vinului cu mâncarea Asocierea vinului cu mâncarea Să asociez un vin cu un preparat culinar nu e atât de complicat pe cât sună. În primul rând, asocierea vin mancare este în totalitate o experientă personalizată de tine şi de papilele tale gustative, spune Eddie Osterland, Master Sommelier. Ales corect, un vin se comportă mai de grabă ca un condiment decât ca [...]

Pagina 2 din 2

 

Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?