INFORMAŢII UTILE

De ce folosim decantorul de vin?
De ce folosim decantorul de vin? DE CE FOLOSIM DECANTORUL DE VIN? Folosirea decantorului de vin la servire conferă o notă de elegantă şi stil oricărei mese indiferent de momentul zilei sau de ocazie şi anturaj. Cu toate acestea, rolul decantorului poate fi esenţial în a evidenţia calităţile unor vinuri. Altfel spus, decantorul nu este doar un obiect de design, ci are şi o utilitate practică. El se foloseşte în special în cazul vinurilor roşii, mai robuste. Pe vinurile vechi le aerează [...]


Dimensiunile sticlelor de vin
Dimensiunile sticlelor de vin Dimensiunile sticlelor de vin Split – 0.187 L Half – 0.375 L Standard – 0.75 L Magnum – 1.5 L Marie – Jeanne – 2.25 L Double Magnum – 3.0 L Jeroboam – 5.0 L Imperial – 6.0 L Salmanazar – 9.0 L Balthazar – 12.0 L Nebuchadnezzar – 15.0 L Melchior – 18.0 L [...]


Butoiul de stejar
Butoiul de stejar BUTOIUL DE STEJAR Aroma vinului poate fi influenţata de metoda de ardere şi de provenienţa stejarului, dar şi de intensitatea mangalului şi de grosimea doagelor. Numărul de întrebuinţări ale unui butoi de stejar afectează gustul final al vinului. Cu cât e mai nou, cu atât împrumută vinului mai multă aromă şi tanin. Uscarea naturală a lemnului pentru doage durează doi ani și se face în aer liber cu trecere prin toate tipurile de conditii [...]


Temperatura corectă de servire a vinului
Temperatura corectă de servire a vinului Temperatura corectă de servire a vinului Potrivit convenţiei, vinurile albe şi rose se servesc reci, iar cele roşii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constataţi că această e doar o convenţie – daca nu o respectaţi cu stricteţe, s-ar putea să vă măriţi plăcerea. Vinurile albe şi rose seci trebuie servite reci: 8-12° C Vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spumante, şampania se servesc la [...]


Reguli de bază pentru degustarea vinului
Reguli de bază pentru degustarea vinului REGULI DE BAZA PENTRU DEGUSTAREA VINULUI - pentru a examina culoarea aveţi nevoie de o suprafaţă albă; - la degustări formale, veţi fi nepopulari dacă fumaţi, v-aţi parfumat sau aveţi un miros puternic; - indiferent de ocazie, vă va fi mult mai uşor să degustaţi fară a fi deranjaţi de alte mirosuri, deşi, s-ar putea că, la anumite evenimente sociale, să sacrificaţi aroma efemeră a unui Pinot Gris pentru mirosul exotic al unui parfum sau pentru plăcerea unei [...]


Viticultura în România
Viticultura în România VITICULTURA ÎN ROMÂNIA Viticultura dispune de areale bine delimitate, iar în cadrul acestora, de areale în interiorul cărora se pot produce vinuri cu drept de origine controlată. Unităţile de habitat viticol din România sunt: Regiunea viticolă este un habitat de mare întindere care, de regulă, coincide cu provincia istorică. Ea prezintă unele caracteristici comune în ceea ce priveşte condiţiile ecologice, sortimentul de soiuri, gama [...]


Vinul pentru desert - Vinul de paie
Vinul pentru desert - Vinul de paie Vinul pentru desert - Vinul de paie Strugurii sunt culeşi toamna târziu, în luna octombrie sau chiar mai târziu, apoi sunt păstraţi în spaţii aerisite. Ciorchinii sunt aşezaţi în rafturi, pe rogojine (pentru a nu prinde mucegai), pentru uscare, reducerea sau eliminarea apei (deshidratare) prezentă în boabe. Concentraţia de zahăr şi arome creşte. Sunt tinuţi în perioada iernii, când îngheaţă şi apoi se trece la presarea [...]


Asocierea vinului cu mâncarea
Asocierea vinului cu mâncarea Asocierea vinului cu mâncarea Să asociez un vin cu un preparat culinar nu e atât de complicat pe cât sună. În primul rând, asocierea vin mancare este în totalitate o experientă personalizată de tine şi de papilele tale gustative, spune Eddie Osterland, Master Sommelier. Ales corect, un vin se comportă mai de grabă ca un condiment decât ca o băutură. Ca sarea şi piperul, sau ca un strop de lămâie pe peste, vinul amplifică [...]


Pagina 2 din 2

 

Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?