OAMENI

Adrian Filiuță: Titlul de Master Sommelier presupune nenumărate ore de studiu, foarte multe degustări, călătorii și ambiția de a nu renunța
Adrian Filiuță: Titlul de Master Sommelier presupune nenumărate ore de studiu, foarte multe degustări, călătorii și ambiția de a nu renunța Adrian Filiuță: Titlul de Master Sommelier presupune nenumărate ore de studiu, foarte multe degustări, călătorii și ambiția de a nu renunța Plecat de mai bine de zece ani din țară, Adrian Filiuță, somelier stabilit în Sydney, a primit de curând titlul de Master Sommelier (MS), unul dintre cele mai importante titluri care se pot obține în lumea vinului. Cum a fost plecarea din țară și ce a însemnat pentru dumneavoastră? Sunt plecat [...]


Oliver Bauer, enologul cramelor Știrbey și Bauer
Oliver Bauer, enologul cramelor Știrbey și Bauer INTERVIU OLIVER BAUER M-am mutat în România pentru a face performanță în vinificație Oliver Bauer, enolog al Cramei Știrbey și proprietar și enolog al Cramei Bauer, locuiește din 2004 în România după ce a dobândit cunoștințele despre vin și vinificație în Germania care este și țara natală. „M-am născut și am fost crescut într-o cramă din Flein/ Württemberg Germania. Deși nu am fost niciodată [...]


Aurel Rotărescu: Fiecare an e diferit, nu mă plictisesc niciodată, iar provocările sunt la fiecare pas.
Aurel Rotărescu: Fiecare an e diferit, nu mă plictisesc niciodată, iar provocările sunt la fiecare pas. Aurel Rotărescu: Fiecare an e diferit, nu mă plictisesc niciodată, iar provocările sunt la fiecare pas.  O descriere de 6 rânduri în 'World Athlas of Wine', lucrarea lui Hugh Johnson, a trezit interesul față de terroir-ul românesc, contelui francez Guy TYREL de POIX, stomatolog de meserie și pasionat de vinuri prin genealogie și înclinație. Intuind potentialul calitativ al regiunilor viticole românesti, el lasă în urmă 600 de ani de [...]


Ana Sapungiu, prima româncă Master of Wine, despre pasiunea pentru vin și potențialul României în această industrie
Ana Sapungiu, prima româncă Master of Wine, despre pasiunea pentru vin și potențialul României în această industrie Ana Sapungiu, prima româncă Master of Wine, despre pasiunea pentru vin și potențialul României în această industrie Ana Sapungiu, prima femeie din România care obține calificarea oficială de Master of Wine, ne-a povestit cu drag și pasiune despre parcursul ei profesional, dragostea pentru vin și despre activitățile profesionale pe care le are. Ana este româncă, născută în Giurgiu, dar încă de la vârsta de șase ani s-a [...]


Interviu cu enologul Albertus van der Merwe. Vinuri din Lumea Noua la Mosia de la Tohani
Interviu cu enologul Albertus van der Merwe. Vinuri din Lumea Noua la Mosia de la Tohani INTERVIU CU ENOLOGUL ALBERTUS VAN DER MERWE Vinuri din Lumea Noua la Mosia de la Tohani Despre Moşia de la Tohani ştim că este cea mai mare cramă din podgoria Dealu Mare (500 ha) – zonă cuprinsă între localităţile Ploieşti şi Buzău, recunoscută pentru vinuri. Crama Tohani a evoluat odată cu timpul și odată cu țara. Când consumatorii români de vin au început să devină pretențioși, în Dealu Mare venea Albertus van der Merwe, [...]


Interviu cu Victor Deleanu, cel mai tânăr Director General al unei crame din România
Interviu cu Victor Deleanu, cel mai tânăr Director General al unei crame din România Interviu cu Victor Deleanu Cel mai tânăr Director General al unei crame din România Față de principalii producători de vin din Franța, Spania și Italia, România este abia la prima generație de proprietari de cramă. Explicația este simplă. Abia în 1991 au început privatizările fostelor vii ale IAS-ului (Întreprinderea Agricolă de Stat), iar cea mai veche cramă privată din România datează din 1993. Ca să avem termen de comparație, [...]


Laurent Pfeffer: Va veni momentul României cu soiurile 100% românești.
Laurent Pfeffer: Va veni momentul României cu  soiurile 100% românești. Laurent Pfeffer: Va veni momentul României cu soiurile 100% românești. Pe Laurent l-am cunoscut acum jumătate de deceniu când, împreună cu colegii de la Vinul.ro am făcut o vizită la crama Corcova Roy&Dâmboviceanu. Deși auzisem povești despre el, nu ne imaginam că un vinificator francez talentat vine la pachet cu atât de mult șarm și umor. Vestea vinurilor pe care le făcea Laurent Pfeffer la Corcova au făcut [...]


Cramele Recaş, visul oricărui turist pasionat de vinuri
Cramele Recaş, visul oricărui turist pasionat de vinuri Cramele Recaş Visul oricărui turist pasionat de vinuri Compania Cramele Recaş reprezintă una dintre cele mai mari crame din România. Înfiinţată în 1998 de către doi ingineri viticoli şi un om de afaceri din industria vinului internaţional, Cramele Recaş este astăzi printre cele mai complete crame din ţară. Proprietarii pasionaţi, vinificatorii de pe trei continente diferite, oamenii dedicaţi, dealurile însorite, via roditoare şi restaurantul [...]


Villa Vinea, un proiect de suflet
Villa Vinea, un proiect de suflet Un proiect de suflet Povestea cramei Villa Vinea începe, ca toate poveștile reușite din podgorii, cu un om pasionat de vin. Heiner Oberrauch, om de afaceri din Sudul Tirol-ului, într-o plimbare pe malul Târnavei Mici, a văzut potențial acolo unde nimeni nu credea că poate să mai crească viță de vie premium. Au trecut 8 ani de atunci, iar via este pe rod, mai înfloritoare ca niciodată. Și pentru că este nevoie de oameni buni ca vinul să iasă bun, [...]


Petro Vaselo, crama cu cel mai tânăr vinificator din România
Petro Vaselo, crama cu cel mai tânăr vinificator din România Petro Vaselo, crama cu cel mai tânăr vinificator din România Cum te plimbi prin centrul judeţului Timiş, la un moment dat, dai de o zonă împânzită de o vie minunată, Recaş. La 6 km de oraş, lângă un sat pitoresc, răsare o cramă nouă pe un pământ vechi în de-ale vinului, crama Petro Vaselo, denumită după sălășuirea care o găzduiește. Crama cultivă 42 hectare cu viță de vie, cea mai veche vie pe rod datând din 2005, iar [...]


Interviu Mihai Baniţă, vinificator LacertA Winery
Interviu Mihai Baniţă, vinificator LacertA Winery Interviu Mihai Baniţă, vinificator LacertA Winery Despre Mihai, de la oamenii din industrie, am auzit poveşti şi legende aproape la fel de populare precum cea cu transformatul apei în vin. Este prezent de 19 ani în industria vinului, primii opt ani fiind la Institutul de la Valea Călugărească, unde a şi fost numit „copilul geniu al vinificarii”. Însa partea interesantă este cum a ajuns să lucreze în acest domeniu. Care a fost primul tău [...]


Interviu cu Gabi Lăcureanu, enolog Licorna Winehouse
Interviu cu Gabi Lăcureanu, enolog Licorna Winehouse Interviu cu Gabi Lăcureanu, enolog Licorna Winehouse Acum mai bine de un secol, soții Nicolae și Elena Nicolau au hotărât să-și construiască o cramă în comună. Motivul era unul desosebit. Soțul îl visase într-una din nopți pe domnitorul Constantin Brâncoveanu care îi spunea: „îți poruncesc să ridici o cramă unde să faci un vin închis la culoare precum acest cocoș negru, pe care ți-l dăruiesc”. Și astăzi [...]


Interviu cu Familia Kripp la Crama Știrbey
Interviu cu Familia Kripp la Crama Știrbey Interviu cu Familia Kripp la Crama Stirbey Ziua de 1 mai, pentru iubitorii vinului, este deja un sinonim cu petrecerea de la Crama Stirbey. Ziua de naştere a Prinţesei Maria Stirbey, ultimul proprietar al domeniului încă dinainte de 1949, este în fiecare an motiv de sărbătoare în zona Drăgăşani-ului. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când au scos pe piaţă primul vin îmbuteliat, după reîmproprietărire. Însă nu despre asta vreau [...]


Ghislain Moritz: Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator, este susţinerea conjugală
Ghislain Moritz: Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator, este susţinerea conjugală Ghislain Moritz Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator, este susţinerea conjugală Acum aproape patru ani, Valeriu Stoica ţinea discursul de inaugurare a Cramei Avincis, din care îmi amintesc clar că picătura de vin partea cu etimologia denumirii: “A vine de la Andreea, fiica noastră. V vine de la Valeriu, care sunt eu. I vine de la Irinel, soţia mea. VIN vine de la vinul pe care sper că-l veţi bea cu plăcere în această zi. VINCIS evocă [...]


 

Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?