INFORMAŢII UTILE VIN

Asocierea vinului cu mâncarea

‹ INAPOI

 

Să asociez un vin cu un preparat culinar nu e atât de complicat pe cât sună. În primul rând, asocierea vin mancare este în totalitate o experiență personalizată de tine şi de papilele tale gustative, spune Eddie Osterland, Master Sommelier.

 

Ales corect, un vin se comportă mai de grabă ca un condiment decât ca o băutură. Ca sarea şi piperul, sau ca un strop de lămâie pe peste, vinul amplifică aromele mâncării. Când se combină mâncarea şi vinul, ţelul este de a crea o sinergie. Sinergia, prin definiţie, înseamna asocierea mai multor agenţi pentru îndeplinirea aceleiaşi funcţii, în cazul de faţa, este excitarea papilelor gustative în mai multe direcţii pentru a obţine maximul de savoare din preparatele culinare, un fel de al treilea rezultat. Aţi luat vreodată carne şi cartofi în aceiaşi îmbucătură în furculiţă? Este exact acelaşi lucru. Pentru a experimenta corect sinergia, trebuie sa guşti mâncarea şi vinul în acelaşi timp. În acest mod, ai parte de o experienţă gustativă mult mai complexă, care poate fi exprimată matematic prin formula: 1+1=3.

 

IMG_7764 (2000x1333)

 

Câteva reguli de bază pentru asociere vin cu mancare de la un Master Sommelier:

 

1. Cu preparate simple, asociaţi vinuri simple. Păstraţi lucrurile în perspectivă. Nici vinul, nici mâncarea nu ar trebui să fie în competiţie unul cu celalalt, cuvântul cheie este echilibru.

 

2. Totuşi, polii opuşi se atrag. Încercati arome care sunt în contrast, de exemplu: dulce vs sărat. Un vin de desert cu o brânza veche. Sau un Riesling cu somon afumat etc.

3. Vinurile roşii merg cu carnea la grătar, regulă de bază. Însă nu orice vinuri roşii. De asemenea, cu cât mai simplu va fi preparată carnea, cu atât mai bine va ieşi în evidenţa vinul. Însa, un simplu sos poate schimba asocierea de la soi la soi. De exemplu, un grătar de vită cu un sos de piper verde va merge excelent cu un Syrah, însă schimbă acel sos cu unul de roşii cu busuioc şi vei observa că cel mai bine va merge cu un Cabernet Sauvignon. Este adevărat, însă, că nu trebuie generalizat. Fiecare vin ale personalitatea lui, la fel cum fiecare preparat are farmecul său.

 

4. Cu vinurile de desert să aveţi grijă. Mereu să vă asiguraţi că desertul cu care este asociat este mai puţin dulce decât vinul. Cele mai mule deserturi tind să omoare vinul dulce pentru că au prea mult zahăr.

 

Însă, acestea sunt doar sugestii de bază pentru asociere vin cu mancare. Pentru că vinul a evoluat în complexitate la fel cum au făcut-o şi preparatele culinare, vă recomandăm, simplu, să asociaţi ce vă place cu ce vă place.

 

Asociere vinuri cu brânzeturi, aici.

 

 

Asocierea vinului cu mâncareaAsocierea vinului cu mâncareaAsocierea vinului cu mâncareaAsocierea vinului cu mâncareaAsocierea vinului cu mâncareaAsocierea vinului cu mâncareaAsocierea vinului cu mâncareaAsocierea vinului cu mâncareaAsocierea vinului cu mâncarea
Asocierea vinului cu mâncarea

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter