DE CE ROMANIA?

‹ INAPOI

 

 

 

CETATEA ALBA CAROLINA, ALBA-IULIA, TRANSILVANIA

 

Cu ocazia Concursului de vinuri “Strugurele de Aur”, Ediția a IX-a am avut ocazia să vizitez Cetatea Alba Carolina, considerată una dintre cele 7 minuni ale României.

 

Restaurarea zonei interioare a cetăţii a început în 2012 iar lucrările au fost încheiate la sfârşitul anului 2014.


Este o cetatea bastionară de tip Vauban (mareşalul Vauban - arhitectul militar francez), construită între anii 1715-1738 în contextul instaurării stăpânirii habsburgice în Transilvania. Autorităţile habsburgice au văzut în noua fortificaţie una cu un rol important, apărarea împotriva turcilor, dar şi consolidarea  puterii lor în teritoriile ocupate, devenind fortificaţia principală a Transilvaniei.

 

Cetatea Alba Carolina

 

Fortificaţia bastionară de la Alba Iulia este apărată de trei sisteme de fortificaţii. Acestea adoptă forma unui heptagon neregulat, cele şapte bastioane conferindu-i o imagine stelată, caracteristică cetăţilor de acest tip.

 

Moment  istoric de referinţă în istoria oraşului, dar şi a întregii Românii este anul 1600, când Alba Iulia devenea prima capitală a celor 3 ţări româneşti: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova, unite de Mihai Viteazul, iar  mai târziu, ca loc al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

 

Cetatea Alba Carolina reprezintă România alături de Castelul Peleș - Sinaia, Ansamblul Brâncuşi – Târgu-Jiu,  Castelul Corvinilor – Hunedoara, Cetăţile dacice – Munţii Orăştiei, Iaşiul cultural, Mănăstirile pictate din Bucovina şi Sibiul istoric. Și nu doar acestea sunt minunile României cu care ne mândrim.

Pentru a-i descoperi trecutul, cel mai frumos este să o vizitați, va aşteaptă cu toate porţile deschise, mai frumoasă ca oricând.

 

Se află la 350 de kilometri de Bucureşti, 100 de kilometri de la aeroporturile internaţionale din Cluj Napoca şi Targu Mureş şi 70 de kilometri de Sibiu.

 

Și nu ratați o vizită la cramele din Transilvania.                                       Vizualizare Harta Viticola Transilvania.

 

Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?