INFORMAŢII UTILE VIN

De ce este recomandat să cumpărăm vinul din magazinele specializate

‹ INAPOI

 

wine shops magazine specializate de vinuri

 

Atmosfera din interiorul unui magazin specializat în vinuri, cât și filozofia acestuia fac diferența dintre o experiență sterilă și una confortabilă de cumpărături.

 

Vinotecile sau wine barurile oferă o mare varietate de vinuri din diferite soiuri de struguri, din diferite tări ale lumii, vinificate în diferite stiluri. Dar o mare diversitate poate fi și derutantă în alegerea unui vin pentru începători sau simpli iubitori, câteodată, chiar și pentru experți.

 

Chiar dacă nu știți prea multe despre vin, puteți spune multe despre un magazin specializat pur și simplu intrând pe usă. Temperatura de păstrare a vinurilor este foarte importantă și trebuie să fie de aproximativ 20°C (pentru vinurile cu potențial de învechire, este recomandată păstrarea la temperaturi între 12-18°C în încăperi sau în frigidere cu temperaturi reglabile). Lumina soarelui poate deteriora vinul, de aceea nu este potrivit ca sticlele sa fie expuse la lumină puternică. De asemenea, umiditatea ridicată și vibrațiile pot deteriora calitatea vinului. Dacă sticlele sunt acoperite cu praf, iar nu este un semn bun, indicând o atitudine neglijentă față de client.

 

Wines of Romania - Pure Experiences

Film Documentar

  

 

Magazine în spații mici sau mari? 

 

O selecție atentă dar mai mică de vinuri poate fi mai puțin intimidantă în alegerea unui vin. Cele mai bune magazine au un punct de vedere individual și au în portofoliu și vinuri de la crame mici.

Magazinele mari trebuie să acorde o atenție mai mare în aranjarea vinurilor pe rafturi prin prezentarea acestora pe țări, zone viticole sau chiar la nivel de prețuri.

 

Marea parte dintre magazinele specializate nu vând mărci comerciale, mai ales dacă sunt disponibile în altă parte în apropiere sau în supermarketuri.

 

Dacă sticlele sunt păstrate pe rafturi în picioare sau culcate, sau chiar păstrate în lăzi, nu contează cu adevărat. Așezarea în picioare este mai prietenosă, iar așezarea culcată este varianta tradițională. Dar așezarea sticlelor pe rafturi nu este un indicator al calității. Multe caracteristici sunt aspecte ce țin de designul locului și de gustul personal.

 

Magazine specializate de vinuri

în București (wine baruri - shopuri), aici.

 

Trebuie câștigată încrederea clienților

 

Comercianții buni vă pot învăța despre vin și ar trebui să fie mereu gata să ofere un vin similar cererilor dumneavoastră în cazul în care nu-l deține pe cel solicitat. De asemenea, trebuie să își pregătescă personalul pentru a angaja clienții în conversații și pentru a pune întrebări aprofundate.

 

Ospitalitatea comerciantului sau a vânzătorului din magazin este importantă. Acesta vă poate angaja într-o conversație pentru a vă afla gusturile, motivul pentru care doriți să cumpărati vinul, chiar și bugetul pe care doriți să-l alocați. Astfel, vă poate face recomandarea potrivită.

 

Degustări în magazinele de vinuri 

 

Degustările de vinuri în magazinele specializate sunt binevenite și se întâmplă din ce în ce mai des în România, însă nu trebuie să vă simțiți obligați să cumpărati acele vinuri dacă nu sunt pe gustul dumneavoastră.

 

Acestea se fac în special când cramele își lansează branduri sau vinuri noi și de cele mai multe ori sunt anunțate de cramă și de magazine pe paginile de social media.

 

De cele mai multe ori, wine bar-urile vând vinurile și pentru a fi luate acasă, iar prețul acestora este redus cu 15-25% față de cel din meniu.

 

 

 

Ruxandra Chendi – proprietar Corks Cozy Bar - Centrul Vechi

 

"Încercăm să avem cât mai multe dintre vinurile emblematice pe care și le poate permite o persoană cu venituri medii-ridicate. Ne focusam pe vinurile românești și în special pe cele din soiurile românești pentru că, fiind locați în centrul istoric al Capitalei, avem mulți clienți care sunt turiști străini și care încearcă să descopere cultura și gusturile noastre savurându-ne vinurile și descoperind soiurile autohtone. Circa 100 de vinuri se vând și la pahar.

 

La vinurile internaționale ne interesează să avem o gamă complexă. Avem vinuri liniștite din Europa și Lumea Nouă, spumante, inclusiv șampanii, prosecco și cava, vinuri de Porto și sherry-uri, vinuri speciale, care au în compoziție ciocolată sau petale de aur de 24 karate.

Când dorim să completăm gama actuală, organizăm degustări cu un grup de clienți fideli pasionați de vin și spirtoase fine și acordam note, iar apoi decizia finală o iau eu.

 

În meniu avem secțiuni evidențiate diferit pentru vinuri albe, rose sau roșii, sau pentru vinuri speciale, fortiate sau spumante.

 

Vinurile albe, rose și roșii sunt impărtite în subcategorii în vinuri seci, demi-seci, demi-dulci și dulci. În cadrul fiecarei subcategorii ordonăm vinurile pe țări și începem cu România, evident. În România prezentăm zonele de la Nord la Sud.

 

Pe harta României, am semnalizat prin culori diferite zonele de unde avem vinurile din portofoliul Cozy Barului, iar în cadrul fiecarei zone am mentionat cramele vinurilor din gama noastră. În meniu avem “icon”-uri care semnalizează vinurile care au cel putin un soi românesc în component.

 

Vârsta clienților noștri este între 28 si 45 de ani, marea majoritate preferă vinul sec, iar 30% dintre aceștia sunt turiști străini. Peste 60% știu ce doresc să cumpere, însă turiștii străini preferă recomandările noastre. Aleg vinul după culoare, apoi după stil de vinificație, complexitate și soi. Prețul mediu pe care îl plătesc pentru o sticlă de vin este de 100 de lei."

 

Corks Cozy Bar este deschis în Centrul Vechi al capitalei din 2012 pe strada Bacani, nr. 1 și are vinuri, atât românești cât și internaționale, cu prețuri cuprinse între 54 și 1399 de lei. Dacă clienții doresc să achiziționeze vinul pentru acasă, se oferă un discount de 20%.

 

Corks Cozy Bar Bucharest

 

Bogdan Sandu - Proprietar Ethic Wine, Wine Shop și TastingRoom Gastro Wine Bar - zona Floreasca

 

"Selecția de vinuri se efectuează în urma degustării acestora de către echipa noastră. Încercăm să avem vinuri reprezentative din toate zonele României, cât și din afara țării, cum ar fi: Italia, Franța, Spania, Argentina, Chile. Din cele 800 de etichete pe care le avem în magazin, circa 50% reprezintă vinuri românești și 50% vinuri din import.

 

Vinurile sunt expuse în funcție de țara de proveniență, de producător, tip de vin.

 

Pentru noi este foarte importantă temperatura la care sunt păstrate vinurile. De aceea, pe lângă frigiderele de vinuri, în magazin încercăm să păstrăm o temperatură ambientală cât mai joasă pe tot parcursul anului.

 

Vârsta clienților noștri este între 30 și 60 de ani, iar procentul clienților cunoscători în domeniul vinului a crescut constant în ultimii ani. Gusturile acestora s-au educat, știu ce-și doresc, dar în același timp sunt și deschiși, curioși să descopere vinuri noi. Prețul mediu pentru achiziționarea unei sticle de vin este 50-60 lei. Alegerea vinurilor este făcută cu preponderanță în funcție de preferințele personale, raportul calitate-preț, ocazia pentru care cumpără vinul și, de asemenea, recomandările personalului.

 

Ethic Wine este wine shop situat pe strada Banu Antonache nr. 55, sector 1, București. A fost înființat în anul 2008 și este unul dintre primele wine shopuri din Capitală. Are o selecție complexă de vinuri cu prețuri cuprinse între 25 și 3500 de lei. Tasting Room este gastro wine bar deschis în 2014 pe strada Puțul lui Zamfir nr. 64, sectorul 1.

 

Ethic Wine Shop Bucharest Tasting Room Gastro Wine bar

 

Marius Alexandru Matei – Proprietar Marvin Wineshop, Bar & More

 

"Am construit de-a lungul timpului o echipă întreagă ce se ocupă de produsele ce există și vor intra în portofoliul nostru. Această echipă conține atât amatori cât și profesioniști, pentru că paleta noastră de clienți nu este exclusiv reprezentată de cunoscători. Astfel, avem opinia clienților fideli cărora le propunem anumite vinuri în funcție de experiențele lor, facem degustări în timpul cărora propunem produse noi, inexistente în magazin și analizăm obiectiv dacă produsul merită sau nu să intre în magazin. Avem parteneri ce sunt absolvenți ai școlilor de WSET și somelieri cărora le solicităm expertiza, organizăm grupuri de test (blind) formate din distribuitori, agenți de vânzări, producători, somellieri, clienți și analizăm rezultatele. Toate vinurile ce se prezintă în magazin sunt degustate de către toți membrii echipei noastre într-o formă sau alta. Oricum, nu ne bazăm doar pe simțurile noastre, pentru că ele pot fi biasate de experiența existentă anterior.

 

Vinurile din portofoliu sunt 30% internaționale și 70% românești.

 

În ceea ce privește așezarea vinurilor, pentru cele românești, țara este scanată geografic de la Vest la Est. Pentru vinurile internaționale, harta este scanată având în vedere proximitatea față de țara noastră, urmărind totuși liniile Lumii Vechi și Noi a vinurilor.

 

Clienții noștri au o paletă extrem de variată de vârste, insă ca vârstă medie aș spune 35 de ani, cu pregătire și preferințe diverse, majoritatea absolvenți de studii superioare.

 

Procentul celor care știu cu siguranță ce vor să cumpere este destul de mic, din varii motive, dar majoritatea vrea oricum să experimenteze gusturi și senzații noi. Aș spune că 10% dintre clienții noștri sunt axați doar pe anumite vinuri sau pe vinuri pe care le cunosc, neschimbându-și opțiunile în timp.

 

Ca prim criteriu, clienții iși aleg vinurile după culoare (alb, roșu sau rose), iar apoi după conținutul de zaharuri (seci, demiseci, demidulci sau dulci), soi de strugure și în ultimul rând după crama producatore. Prețul mediu pe care îl platește pentru o sticlă de vin în wine shop este de 35-40 de lei."

 

Marvin Wine Shop and More este deschis în zona Cotroceni a capitalei pe strada Sfântul Elefterie, nr. 8 și are prețuri cuprinse între 25 și 695 de lei.

 

Marvin Wine Bar Bucharest

 

Laura Copil, proprietar Vino Wines and More

 

"Selecția pentru VINO a fost facută de mine în dorința de a acoperi cele mai importante zone vitivinicole din lume și din România și de a avea vinurile emblematice mondiale (Chablis, Puilly Fume, Gavi, Barollo, etc). Am ales dintre vinurile importate în România ceea ce am considerat că trebuie să fie într-un magazin de specialitate pentru a satisface curiozitatea oricarui “impătimit” de vin. Astfel, 70% sunt vinuri internaționale și 30% sunt vinuri românești. Am degustat inainte de a lista 90% dintre vinuri. Pe cele foarte scumpe care garantau calitatea și pe care le degustasem în alte situații (ex. Puligny Montrachet) nu le-am deschis inițial.

 

Vinurile sunt aranjate în rafturi după zonă și după culoare, dar sfaturile noastre sunt importante atât pentru cei care vin setați pe un anumit vin, stil sau soi, cât și pentru cei care vor o experiență nouă. În general, ei stabilesc culoarea și stilul și, în funcție de asta, noi îi ghidăm. Personalul barului are studii de somelieri, iar doi dintre ei au și cursuri WSET2.

 

Din fericire, majoritatea clienților noștri sunt educați în tainele vinului și doresc să descopere vinuri noi. Vârsta acestora este între 35 și 40 de ani, peste jumătate sunt cunoscători, dar vin și curiosi ce vor să afle despre vin în general sau despre vinuri pe care încă nu le știu.

 

Pentru o sticlă de vin alb sau rose, clienții noștri plătesc aproximativ 70 de lei, iar pentru vinurile roșii, plătesc aproximativ 100 de lei. Dacă vor să deschidă vinuri în bar, se percepe o taxă de 25 lei/sticlă."

 

Vino Wines and More este deschis din octombrie 2016 pe strada Mihai Eminescu, nr. 71 din capitală și are vinuri cu prețuri cuprinse între 35 și 2250 de lei.

 

vino bar & more

 

Alina Iancu

17 august 2018

 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter