SOIURI DE STRUGURI

Şarba

‹ INAPOI

 

Soi obţinut la SCDVV Odobeşti, județul Vrancea, prin fecundarea liberă a soiului Riesling Italian, a fost omologat în 1972. Este plantat predominant în Vrancea.

 

Șarba este un strugure de mărime mijlocie, tronconic, cu boabele dispuse compact şi cu peduncul scurt şi lignificat, bobul este mijlociu, sferic, cu pieliţa groasă colorată galben-verzui are miezul zemos, discret aromat, cu aciditate 7-7.5 g/l (în must).

 

Se culege la sfârsitul lunii septembrie, acumulând aproximativ 220-240 g zahăr/ l de must.

 

Tărie alcoolică de 11–12 grade, aciditate medie 5.5–6 g/l.

 

Olfactiv şi gustativ: arome intense de trandafir, busuioc, flori de tei, miere de albine, toate delicate şi în acelaşi timp persistente atât în gust cât şi în postgust, uşor, puţin acid, proaspăt.

 

Este un soi semi-aromat, iar vinul este ușor, puțin acid, proaspăt şi este recomandat a fi băut tânăr.

 

Poate fi servit cu gustări, peste, moluşte, raci, ficat de raţă sau gâscă, brânză de capră, asparagus cu anghinare, ciuperci şi carne albă.

 

Sursa: Valentin Sercovschi (vinificator)

 

Sarba 1

 

Sarba 2

 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter