CRAMA BASILESCU - MUNTENIA / DEALU MARE

‹ INAPOI
Crama Basilescu

CRAMA BASILESCU

Adresa: Str. Valea Nucetului, nr. 23, Urlaţi, jud. Prahova

Telefon: +4 0745 523 537

Email: contact@cramabasilescu.ro

Website: cramabasilescu.ro/

Coordonate GPS: 44.9972331, 26.2486381

Povestea Cramei Basilescu – peste un secol de viață


Povestea Basilescu are o savoare aparte, asemeni vinurilor produse aici. Lumea evoluează datorită oamenilor cu viziune, care simt şi acţionează înaintea epocii lor. Astfel de vizionari au fost Nicolae şi Aristide Basilescu

Nicolae Basilescu, născut la Urlaţi în 1860, s-a evidențiat încă de la început prin inteligența și ambiția extraordinară care l-au ajutat să-și depășească limitele sociale. S-a remarcat ca o personalitate proeminentă a societăţii româneşti de secol XIX,  fiind decan al Facultăţii de Drept Bucureşti cu cea mai lungă perioadă de decanat în istoria acestei instituţii și întemeietorul cartierului Bucureștii Noi. Misiunea nobilă a lui Nicolae Basilescu a fost continuată de fiul său Aristide Basilescu, care a fost şeful catedrei de economie politică a Universitătii Bucureşti


Și cum orice creație măreață se naște dintr-un sentiment divin, vinurile Cramei Basilescu și-au țesut originea din frumoasa poveste de dragoste dintre tânărul Aristide Basilescu și tânăra domniţă Aglae Saint Georges de Posingen, descendentă a unei familii atestată documentar încă din anul 400 d.Ch. Iubirea lor a fost o binecuvântare şi pentru activitatea domeniului viticol de la Urlaţi. În acea perioadă au început colaborarea cu restaurantul Capşa şi Maison de Champagne St. Marceaux&Co. Integritatea, iubirea, viziunea revoluționară, devotamentul sunt doar câteva elemente fundamentale care se transmit vinurilor Basilescu.


Nicolae Basilescu & St. Marceaux&Co – girul calității

 

În perioadă 1910-1921, prin efort propriu și cu ajutorul a mai multe instituții (Bancă Marmorosch Blank et Co., Societatea Natională de Credit Industrial, Bancă Natională a României, Maison de Champaigne St. Marceaux & CO., Franța), N. Basilescu restaurează Fabrica de Bere din Bucureștii Noi și o transformă în Fabrica de Șampanie Naturală.

 

La data de 28 ianuarie 1928,  Maison de Champaigne St. Marceaux&Co. (fondată la Reims în anul 1837) autorizează asocierea mărcii sale cu numele lui Nicolae Basilescu pentru sampania produsă în crama acestuia. Era un semn al deplinei încrederi în calitatea vinului  produs la Urlați, unde familia Basilescu avea domeniul viticol şi crama.

 

Întru prețuirea locului unde se întâlneau marile spirite ale vremii – de la scriitori, actori, pictori, poeţi la politicieni și diplomați – și pentru prietenia pe care o avea cu familia Capșa, Nicolae Basilescu încredinţează Casei Capșa reprezentarea și vânzarea vinurilor sale. Din gama privată pe care a creat-o special pentru faimosul restaurant făceau parte mărcile Grand Capşa 1920, Capşa 1921, Riesling Capşa, Cloș Bob Capşa, Capșa Rouge, Pelin Capşa.

 

Povestea de succes se întrerupe însă brusc în 1949, când statul confiscă toate bunurile și terenurile familiei Basilescu. Membrii ei sunt mutaţi la Mizil, unde au domiciul forţat până în anul 1964.

 

Tradiția continuă


Tradiţia continuă prin renaşterea Cramei Basilescu. Îndeplinirea visului de a produce vinuri unice, de excepție, prin recuperarea podgoriilor a început după anul 2003, când moştenitoarea lui Nicolae Basilescu reuşește să-și redobândească o parte din bunuri printre care via și conacul de la Urlați.

 

Viile, conacul și noua cramă înfiinţată in 2008 reprezintă azi locul unde vechile tradiții îşi găsesc valențe moderne. Viile cu soiuri preponderent românesti sunt readuse la viață și îngrijite cu pricepere și dragoste, astfel încât să ofere vin de înaltă calitate, caracterizat prin eleganță, excelentă și distincție.

 

Filosofia Cramei Basilescu se bazează valorificarea unicităţii terroir-ului exprimat prin: sol, clima, poziționarea parcelelor, soiurile cultivate şi tehnologia de vinificaţie. Tradiția Basilescu – devotament, pasiune, etică – continuă și astăzi prin tânără echipă a cramei, care adaugă parfumului de veacuri cunoştiintele moderne de prelucrare a strugurilor.


Vinul Basilescu păstrează şi un strop din istoria interbelică, amintindu-ne de caracterul puternic şi revoluționar al vizionarilor Basilescu; este un mod de a ne întoarce în timp, de a ne contopi cu idealurile Basilescu, cu pasiunea și dorința de emancipare.

 

Atracții turistice: Conacul Belu, Manastirea Jercalai.

Vizite cramă - Degustări vinuri

Tur cramă, degustare 5 vinuri din gama Eclipse și platou de neutralizatori (brânză, pâine, mere) 50.0 lei / (11.0 euro)
Tur cramă, degustare 5 vinuri din gama Îngeri din Micul Paris și platou de neutralizatori (brânză, pâine, mere) 65.0 lei / (15.0 euro)
Tur cramă, degustare 5 vinuri din gamel Golem și Îngeri din Micul Paris și platou de neutralizatori (brânză, pâine, mere) 80.0 lei / (18.0 euro)

 

 

Servicii corporate: organizarea de degustări de vin / jocuri/concursuri în cadrul team-building-urilor/conferințelor pentru corporații multinaționale, bănci, firme de avocatură, dezvoltatori, firme din diverse domenii de activitate, mici, medii sau mari.

 

Prețurile sunt valabile pentru grupuri de minim 10 persoane. Pentru grupuri mai mici, prețurile se oferă la cerere.Contact:

 

Telefon: +40 244 271 053 +40 745 523 537, +40 244 271 053

 

E-mail: contact@cramabasilescu.ro, dana.sofia@cramabasilescu.roRezervare în prealabil, cu minim 10 zile înaintea vizitei.

 

Program:

 

Luni – vineri – 8.00 – 16.30

 

Sâmbătă – duminică – cu rezervare pentru degustare

 

Wifi: Da

 

Plata în Ron. Plata cu cardul: DA

 

Preţurile includ TVA.Prețurile serviciilor oferite de cramă, comunicate pe site-ul www.revino.ro sunt aproximative și pot fi modificate ulterior de către aceasta.

 

 

 

Crame din Muntenia / Dealu Mare

 

Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?