DE CE ROMANIA?

Viscri, Transilvania - întoarcerea în timp

‹ INAPOI

 

Viscri este unul dintre cele mai cunoscute sate săsești din Transilvania, în special datorită biserici fortificate inclusă în lista de monumente UNESCO. Este situat la 42 km de Sighișoara.

 

Este o asezare care funcționează după reguli proprii, vechi de sute de ani, unde nu există termopan sau culori țipătoare la fațadele caselor. Are nu mai mult de 500 de locuitori, dintre care doar 27 de sași, forța satului fiind reprezentată prin unitatea localnicilor.

 

Din documente reiese că satul Viscri a fost întotdeauna un sat liber, nefiind niciodată parte dintr-o proprietate nobiliară. Pe la anul 1500, în sat se aflau 51 de gospodării, 3 păstori, un dascăl și doi săraci.

 

Viscri Transilvania

 

Biserica actuală din Viscri este o biserică - sală în stil romanic iar în interior se află un muzeu ce păstrează obiecte vechi de sute de ani.

 

Biserica și cetatea au fost temeinic restaurate între 1970 - 1971, când ansamblul arhitectonic și-a recăpătat măreția. Apoi au mai fost lucrări de restaurare în anii '90.

Urcatul în turnul bisericii nu trebuie ratat. De acolo veți admira imaginea satului, a pajiștilor și pădurilor din jur mărginite de păduri umbroase de stejar și fag sau de coline blânde ce invită la plimbare.

 

Program vizitare biserica: aprilie - septembrie 10 – 13; 15- 18.

Intrarea costă 4 lei de persoană.

Biserica este închisă în perioada octombrie – martie dar are acces liber în curte.

 

Viscri Transilvania

 

Despre Viscri se vorbește de asemenea mult datorită relizărilor Fundației Mihai Eminescu, fundație patronată de către Prințul de Wales. Printul Charles a cumparat o casă la Viscri ce datează de la 1875, conform inscripției de pe bârnă. Camerele sunt simple, cu mobilă veche, din lemn. Vis-a-vis se află și casa doamnei Caroline Fernolend, cea care a pus bazele Fundației Mihai Eminescu și care se luptă, alături de familia sa, pentru păstrarea autenticității în satele săsești din Transilvania.

 

Încă se păstrează meșteșuguri de producere artizanală a pâslei, se confecționează pălării și papuci, ciorapi împletiți din lână. Totul este făcut de mână. Aceste obiecte sunt vândute la porțile caselor localnicilor. Satul are și un fierar bun care nu face doar potcoave, ci confecționează și balamale pentru ferestre și uși. Acestea sunt lucrate doar din ciocan, fără alte scule moderne.

 

Mâncarea obișnuită din moși – strămoși, este gemul cu mămăligă și cu brânză sau coaste cu mămăligă și gem.

 

O vizită de 2-3 zile în zonă vă pune în contact cu viața la țară și cu obiceiurile locale, cu bucătăria tipică și cu fermecătoare locuri de cazare în case istorice. Nu ratați plimbari pe străzile liniștite unde puteți admira fațadele restaurate ale caselor unde toată zarva o fac păsările și vacile care se întorc de la păscut. Puteți programa și o plimbare de 2-3 ore cu căruța la un cost aproximativ de 60 lei de caruță și o să vă plimbe prin sat până la o cărămidarie și până la atelierul fierarului.

 

La Viscri nu există nume la străzi și pensiunile nu au afișate niciun logo sau nume. Numele lor este Viscri însoțit de numarul casei.

 

Cazarea se poate face la familii care dețin și camere de oaspeți sau la pensiuni, foste case săsești transformate în spațiu ospitalier. Cost aproximativ de 125 ron de persoană cu mic dejun inclus.

Alte obievtive turistice în zonă:

Cetatea Rupea - la 14 km

Biserica fortificată Bunesti - la 8 km

Biserica fortificată Saschiz - la 23 km

Orașul medieval Sighișoara - la 42 km

 

Crama Villa Vinea - la 95 km

 

Hartă viticolă Transilvania

 

 

Viscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timp
Viscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timpViscri, Transilvania - întoarcerea în timp

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter