INFORMAŢII UTILE

Degorjarea

Degorjarea

DEGORJAREA   Degorjarea (dégorgement în limba franceză) este o etapă în producerea șampaniei și a altor spumante cu fermentație în sticlă. După cea de-a doua fermentație, vinul petrece timp pe drojdii (lees - în engleza), de obicei între 15 și 36 luni, deși mulți producători le [...]

 

Clasificarea vinurilor

Clasificarea vinurilor

  CLASIFICAREA VINURILOR           Vinuri de consum curent:   ▪ Vin de masă - alcool 8.5 -9.5%; ▪ Vin de masă superior - alcool > 9.5%;     Vinuri de calitate:   ▪ VS - vinuri de calitate superioară sau IG - indicatie geografică - alcool > [...]

 

Tirbusonul – utilitate si arta de mare valoare

Tirbusonul – utilitate si arta de mare valoare

  TIRBUȘONUL - UTILITATE ȘI ARTĂ  DE MARE VALOARE   Cea mai mare colecţie de tirbuşoane din lume se află la București   Corkscrew Private Collection, cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, a fost inaugurată la București în 2015 și omologată în același an de către Guinness Book [...]

 

Anul 2014 este anul naşterii primelor vinuri Orange în România

Anul 2014 este anul naşterii primelor vinuri Orange în România

Anul 2014 este anul naşterii primelor vinuri Orange în România   Ce este vinul Orange?   Azi, termenul  “vin Orange ” descrie o modalitate de vinificare arhaică, antică. Strugurii albi sunt parţial sau complet desciorchinați şi zdrobiţi, apoi fermentaţi pe pielițe. Acest proces este de [...]

 

WINE CRAFT - Cursuri de inițiere în arta degustării, degustări și ateliere tematice

WINE CRAFT - Cursuri de inițiere în arta degustării, degustări și ateliere tematice

      Wine Craft este o școală de oenologie creată în 2016, care te învăța despre vin într-un mod jovial și relaxat, cum să îl consumi și apreciezi și cum să îl savurezi în asociere cu preparatele culinare în cele mai bune prilejuri.     Wine [...]

 

VINUL PETIANT

VINUL PETIANT

  Vinul petiant, petillant în franceză, este un vin ușor efervescent, cu o perlație ușoară. Această efervescență este sub nivelul altor spumante, dar suficient pentru a intensifica fructuozitatea și prospețimea vinului.     Tehnic vorbind, vinul petiant se obține printr-o singură fermentație, față [...]

 

Denumirile de origine controlata si indicatiile geografice

Denumirile de origine controlata si indicatiile geografice

DENUMIRILE DE ORIGINE CONTROLATĂ ȘI INDICAȚIILE GEOGRAFICE Denumire de origine controlată (DOC) reprezintă numele unei regiuni sau localităţi, a unui loc determinat sau, în cazuri excepţionale, a unei ţări, care serveşte la desemnarea unui produs originar din aceasta regiune, localitate, loc determinat sau ţară [...]

 

Taninul

Taninul

TANINUL este un conservant natural provenit din pielițele, ciorchinii și semințele strugurilor dar și din lemnul butoaielor (in cazul vinurilor). Taninul prelungește viața activă a marilor vinuri roșii.    Un vin taninos duce la strepezeala interiorului gurii și gingiilor. Taninul se simte foarte bine dacă [...]

 

Vinul spumant și servirea acestuia

Vinul spumant și servirea acestuia

VINUL SPUMANT SI SERVIREA ACESTUIA   Temperatura de servire: 7-10 grade Dulceața: Cantitatea de zahăr (dozajul) adaugată după a doua fermentare și învechire variază și determină nivelul de dulceață al vinului spumant. Clasificările sunt următoarele:   Brut Natural sau Brut Zero (mai puțin de 3 grame [...]

 

De ce folosim decantorul de vin?

De ce folosim decantorul de vin?

DE CE FOLOSIM DECANTORUL DE VIN?   Folosirea decantorului de vin la servire conferă o notă de elegantă şi stil oricărei mese indiferent de momentul zilei sau de ocazie şi anturaj. Cu toate acestea, rolul decantorului poate fi esenţial în a evidenţia calităţile unor vinuri.   Altfel spus, decantorul nu este [...]

 

Dimensiunile sticlelor de vin

Dimensiunile sticlelor de vin

  Dimensiunile sticlelor de vin     Split – 0.187 L   Half – 0.375 L   Standard – 0.75 L   Magnum – 1.5 L   Marie – Jeanne – 2.25 L   Double Magnum – 3.0 L   Jeroboam – 5.0 L   Imperial – 6.0 L   Salmanazar [...]

 

Butoiul de stejar

Butoiul de stejar

BUTOIUL DE STEJAR   Aroma vinului poate fi influenţata de metoda de ardere şi de provenienţa stejarului, dar şi de intensitatea mangalului şi de grosimea doagelor. Numărul de întrebuinţări ale unui butoi de stejar afectează gustul final al vinului. Cu cât e mai nou, cu atât împrumută vinului mai [...]

 

Temperatura corectă de servire a vinului

Temperatura corectă de servire a vinului

Temperatura corectă de servire a vinului   Potrivit convenţiei, vinurile albe şi rose se servesc reci, iar cele roşii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constataţi că această e doar o convenţie – daca nu o respectaţi cu stricteţe, s-ar putea să vă măriţi [...]

 

Reguli de bază pentru degustarea vinului

Reguli de bază pentru degustarea vinului

REGULI DE BAZA PENTRU DEGUSTAREA VINULUI     - pentru a examina culoarea aveţi nevoie de o suprafaţă albă; - la degustări formale, veţi fi nepopulari dacă fumaţi, v-aţi parfumat sau aveţi un miros puternic; - indiferent de ocazie, vă va fi mult mai uşor să degustaţi fară a fi deranjaţi de alte mirosuri, [...]

 

Viticultura în România

Viticultura în România

VITICULTURA ÎN ROMÂNIA   Viticultura dispune de areale bine delimitate, iar în cadrul acestora, de areale în interiorul cărora se pot produce vinuri cu drept de origine controlată. Unităţile de habitat viticol din România sunt:     Regiunea viticolă este un habitat de mare [...]

 

Pagina 1 din 2