SOIURI DE STRUGURI

 

Soiul de struguri Negru de Drăgăşani a fost obținut la SCDVV Drăgășani, prin selectie individuală de către Marculescu M. şi Vladasel M. rezultând din hibridarea sexuală între soiurile Negru vartos și Saperavi, fiind omologat în 1993.

 

Caractere ampelografice. Frunzele adulte au mărime mijlocie cu trei şi cinci lobi, scămoase pe faţa inferioară. Florile sunt hermaphrodite normale.

 

Strugurele este mijlociu ca mărime, de forma cilindro conică, uniaxial, bi- sau triaripat. Bobul este mijlociu (2.0 – 2.5 g) de forma ovaidată, are culoare neagră-albăstruie, acoperita cu pruină, pulpa are culoare roşie, este zemoasă, nearomata şi gust franc.

 

În condiţiile podgoriei Drăgăşani, dezmuguritul soiului se declansează la nivel mijlociu pe la jumatatea lunii aprilie iar perioada de vegetaţie se extinde pe 180-185 de zile.

 

Butucii au vigoare mijlocie şi fertilitate bună. Rezistenţa bună la ger şi mană. La fainare şi putregaiul cenuşiu, soiul prezintă o rezistenţă mijlocie, potenţial de producţie de 4.8-10-16 t/ha.

 

Strugurii ajung la maturitate în a doua parte a lunii septembrie.

 

La maturitate deplină, strugurii acumulează în medie 233-234 g/l zahăr şi 4.5 g/l aciditate (H2SO4). Conţinut mare în antociani.

 

Prospețime și fructuozitate.

 

Se pretează la învechire în butoaie de stejar și apoi în sticlă.

 

Olfactiv și gustativ: cireșe negre, vișine, afine, mure, porumbe, condimente.

 

Poate fi servit cu brânzeturi tinere și proaspete, carne roșie, paste sau risotto.

 

Sursa: Nedeluţ Dumitru, Oliver Bauer

 

Negru de Dragasani 1

 

Negru de Dragasani 2

 

Negru de Dragasani 3

 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter